Jeroen Vereecke over sociale impact als fundament en drijfveer voor zijn bedrijf

Jeroen Vereecke is in het Gentse vooral bekend als de oprichter en organisator van het Boomtown Festival, en als ex-uitbater van Café Video. Maar sinds 2018 richt hij al zijn aandacht op Robinetto, een sociaal impactbedrijf met als doel: 1 miljard drankenverpakkingen minder. Niet alleen omwille van de verpakking, maar vooral ook om het transport en de bijhorende ecologische voetafdruk. “De meest efficiënte manier om water te transporteren, is toch via een leiding? En laat België nu toch een land zijn waar waterverdeling via de leiding zeer wijd verspreid is. Waarom consumeert 40% van de Belgen dan uitsluitend flessenwater? En waarom ligt in ons land het gemiddeld verbruik aan flessenwater op 135 flessen water per persoon per jaar?”, verduidelijkt Jeroen. “Daar wil ik met Robinetto verandering in brengen. Omdat ik geloof dat het kan.”

De bal ging aan het rollen met Boomtown, waar Jeroen als organisator een fantastisch muzikaal verhaal neerzette. Maar na de optredens bleef op het plein een berg afval achter. “Eén grote puinhoop was het. En vanuit mijn persoonlijke technische en logistieke instelling ben ik beginnen nadenken of dit niet anders kon. Dat was meteen de start voor enkele experimenten, waarbij Boomtown de proeftuin was. De experimenten van toen, zijn de basis voor het logische vervolg: het bedrijf Robinetto.”

Als sociale impactonderneming staat binnen Robinetto de impact centraal. En naast de ecologische winst, wil het bedrijf ook financieel flink winst maken. In de statuten van Robinetto staat immers dat die winst maximaal moet worden aangewend om de impact te vergroten. Meer economische winst betekent dus meer ecologische winst.

Tijdens het gesprek heeft Jeroen het onder meer over de hobbelige start van Robinetto, vooral door de coronacrisis. “Onze focus lag volledig op horeca en evenementen. En laat dat nu net twee sectoren zijn die heel hard getroffen zijn. Voor ons was dit het signaal om snel – en rommelig – een businessplan uit te werken richting bedrijven en scholen.”

Ook Colruyt investeerde ondertussen in het bedrijf. “Colruyt is de grootste verkoper van fleswater in ons land. Sinds 2019 is er een daling in die verkoop, omdat er een groter bewustzijn is bij de consument. Door haar participatie in ons bedrijf, zet Colruyt een belangrijke stap richting toekomst en kan Colruyt een rol blijven spelen als drinkwaterleverancier bij de Belgen. En dat is een trend die we ook bij anderen bedrijven zien: waarom denk je dat Sodastream werd gekocht door Pepsi?”

Een boeiend gesprek, met een al even boeiende kijk op ondernemen vanuit een duurzame en ecologische instelling. “En dat zonder te preken, want als activistisch ondernemer heb ik het preken moeten afleren”, aldus Jeroen. “We gaan terug naar de logica. En logica, die heeft geen preek nodig.”

Een reactie, bedenking, aanvulling, ... ? Deel ze hier: