Michiel Steenbeke over ondernemen in een verzadigde markt en het belang van lokale sponsoring

Michiel Steenbeke is sinds kort de trotse eigenaar van de reus van de E17. Een marketingstunt waarmee hij de nationale pers veelvuldig haalt, en zo meteen ook een broodnodige mascotte in huis haalt om zijn bedrijf, Adrem Keukens, een gezicht te geven. “Dovy heeft Donald, DSM heeft Natalia, wel wij hebben nu onze reus. Als underdog moeten we creatief zijn. En we hebben grote plannen met Médard, want dat is de naam die we hem hebben gegeven”, aldus de trotse ondernemer.

Michiel is in Eeklo en omstreken een bekend en graag gezien ondernemer. En met Adrem Keukens weet Michiel ook buiten de gemeentegrenzen te breken. Ondertussen heeft hij vestigingen in Eeklo, Deinze, Wetteren, Zelzate, Bornem en Boortmeerbeek. “En dit jaar staat ook de opening van een winkel in Brugge en Sint-Martens-Latem op het programma.”

Pas in 2010 startte Michiel met Adrem Keukens, nadat hij zijn eerste bedrijf Adrem Cleaning – een bedrijf in onderhoudsproducten – verkocht.

“Het waren moeilijke beginjaren. De eerste 5 jaar kenden we de keukensector te weinig. Maar geleidelijk aan hebben we de juiste mensen gevonden, zelf opgeleid en dat maakt dat we vandaag een super team van 50 mensen hebben. Ik houd de lat continu heel hoog. Dat remt de groei, maar ik ben wel zeker van de kwaliteit.”

Michiel heeft het in dit gesprek ook over zijn stap om te durven ondernemen in een meer dan verzadigde markt. “Wij zijn het kiezeltje in de schoenen van de grote jongens. Maar wij hebben één heel belangrijke troef: wij zijn een warm bedrijf. Een echt warm bedrijf. Zowel voor medewerkers, als voor klanten, als voor leveranciers. Wij zijn wie we echt zijn. En – en daar verschillen we fundamenteel van andere keukenbouwers – een klant blijft bij ons ook welkom na aankoop. Bij de grote jongens telt enkel de verkoop.”

Lokale verenigingen en sportclubs kunnen ook massaal rekenen op de steun van Adrem Keukens. Jaarlijks verdeelt Michiel zo’n 100.000 euro aan sponsoring. “Door lokaal overal aanwezig te zijn, zorg je ook voor dat je overal kan komen en dat iedereen je kent. Ik ben zelfs van plan mijn medewerkers elk individueel een budget te geven, dat ze mogen spenderen aan sponsoring van hun club of vereniging. En dan worden ze ‘peter’ van die club. Fantastisch toch als je zo kan lokale initiatieven kan ondersteunen én je medewerkers kan laten schitteren binnen hun eigen community?”

Deze episode is een fantastisch gesprek, met een authentieke ondernemer. Voor hem geen sterrenrestaurant, maar veel liever een spaghetti samen met zijn werknemers. Of een kaasplank in Park Adrem, de horecazaak die Michiels echtgenote Inge sinds kort runt in het Heldenpark in Eeklo. En Michiel spreekt ook vrijuit over zaken die mislukt zijn. Zo probeerde hij Adrem Bedding van de grond te krijgen, en dreigde een zwembadbedrijf zijn keukenactiviteiten onderuit te halen. Maar om het met Michiels woorden te zeggen: een gat in de markt dient om er zo snel mogelijk in te springen! En dat kan goed vallen, maar dat kan ook serieus tegenvallen.

Een reactie, bedenking, aanvulling, ... ? Deel ze hier: